Nastavení soukromí a cookies

Souhlasem se sdílením dat nám poskytnete informace, které potřebujeme pro zlepšování, analýzu a marketing napříč těmito webovými stránkami. Dále souhlasíte s předáním údajů třetím stranám a mimo EU. Prohlašujeme, že Vámi poskytnuté informace jsou zabezpečeny proti zneužití.

Nastavení soukromí a cookies

Souhlasem se sdílením dat nám poskytnete informace, které potřebujeme pro zlepšování, analýzu a marketing napříč těmito webovými stránkami. Dále souhlasíte s předáním údajů třetím stranám a mimo EU. Prohlašujeme, že Vámi poskytnuté informace jsou zabezpečeny proti zneužití.

Dejte nám prosím vědět, která data nám a našim partnerům dovolíte zpracovat.


Technická data

Trvale zapnuto

Webové stránky potřebují technická data pro správné fungování. Bez těchto dat by nebylo možné například vyhledávat, přehrát video nebo dokončit objednávku v e-shopu.

Analytické a statistické údaje

Analytické a statistické údaje nám pomáhají pochopit, jaké funkce jsou vaše oblíbené, co nám na webu nefunguje, jaké zařízení pro prohlížení stránek používáte a mnoho dalších.

Co vlastně víme o historii kávy?

Co vlastně víme o historii kávy?

Legendy o povzbuzujících bobulích

Rostlina kávovník původně pochází z Etiopie, proto jedna z legend vypráví o chudém etiopském pastevci. Ten si všiml, že jeho kozy měly po spásání bobulí z jistého stromu mnohem více energie a hopsaly až do rána.
Se svým objevem se svěřil opatovi místního kláštera, který vyzkoušel nápoj z těchto bobulí a dokázal vydržet celé hodiny noční modlitby. Jednou údajně bobule spadly do ohně a kolem se rozlinula typická kávová vůně. Od té chvíle se rozhodli kávu „pražit“.
Méně známá legenda se váže k šejkovi Omarovi z Arábie, který ve vyhnanství vyráběl z bobulí nápoj pro nemocné. Chuť nápoje a energie, kterou nápoj přinášel, mu vysloužily návrat do své domoviny.

První začátky kávového kultu

Kočovní válečníci dostali ve 13.–14. století kávu z Etiopie do Jemenu, kde se začala káva hojně pěstovat. Postupně se káva dostala do Persie, Sýrie a Egypta. Ve městech na Blízkém východě také dle historických pramenů začaly vznikat první kavárny. Ty se rychle staly centrem společenských aktivit i místem k výměně informací. Traduje se, že výraz káva vznikl právě z arabského výrazu qahwah nebo tureckého kahweh znamenající v překladu „povzbuzující“. Ačkoliv se někteří náboženští vládci snažili kávu zakázat, postupně se díky poutníkům dostala z Mekky do celého světa.

Evropa

Z Egypta se káva dostala až do Cařihradu (dnešní Istanbul). V Turecku se pití kávy stalo doslova vášní a odtud se tento zvyk rozšířil i do ostatních evropských zemí. Nejprve do přístavních měst, následně i do vnitrozemí. V polovině 17. století bylo v Londýně přes 300 kaváren, přičemž z mnoha z nich vznikly významné a oblíbené podniky – např. z kavárny Edward Lloyd’s Coffe House vzešel podnik Lloyd’s of London. První pražská kavárna byla otevřena roku 1714 pod malostranskou Mosteckou věží a provozoval ji Georgius Hatalah z Damašku, zvaný také Jiří Theodat.

Pěstování kávy

Do počátku 17. století bylo pěstování kávy výsadou arabských zemí. Brzy se ale z kávy stala cenná komodita a o její pěstování byl velký zájem. Arabové se snažily udržet si jedinečnost, avšak v průběhu 17. století se Holanďanům povedlo tajně vyvézt zelená kávová semena. Rozhodli se pěstovat ji na svých koloniích v Ceylonu a Indii. Po prvotních neúspěších se jim povedlo vypěstovat kávu na Javě. Brzy tak Holandská Východoevropská společnost vytlačila v produkci kávy arabskou konkurenci na druhé místo.

Amerika a káva

Jistý námořní důstojník Gabriel de Clieu dostal sazenice do Martiniku, kde z pár sazenic vyrostly obrovské kávové plantáže. Do Francouzské Guyany byl vyslán poručík Francisco de Mello Palheta, aby také získal sazenice kávy. Jelikož se však Francouzi o kávu nechtěli podělit, vetřel se poručík do přízně manželky francouzského guvernéra a lstí získal pár kávových semen, díky kterým se mohla Brazílie stát dnešním největším producentem kávy na světě.

Káva, jak ji známe dnes

Na pokraji 20. století zjistil pan Luigi Bezzera, že nejlepší káva se dá připravit díky specifické teplotě a tlaku. Vzniká tak poprvé espresso. Je jasné, že tento přístroj pro výrobu espressa si nechal pan Bezzera patentovat. O pár let později si patent koupil pan Desidero Pavon a rozjel sériovou výrobu. Trvalo však zhruba ještě dlouhých 40 let, než lidé docílili ideálního tlaku a pochutnali si na typickém espressu, jaké známe nyní.


Pokud si i vy chcete doopravdy pochutnat, vyzkoušejte naši Kávu Estian z pečlivě vybíraných zrnek kávovníku.

 

Nejnovější članky

Další články
Váš košík je bohužel prázdný
Přihlásit se
Zapomenuté heslo
Váš košík je bohužel prázdný